Το Google App Engine γνωστό και ως GAE είναι μια Cloud υπηρεσία που προσφέρει Δωρεάν φιλοξενία σε περιβάλλοντα Python, Java, PHP και GO.

Απευθύνεται κυρίως σε developers που θέλουν να έχουν μια αξιόπιστη και γρήγορη πλατφόρμα προκειμένου να αναπτύξουν τις εφαρμογές τους εύκολα.
Δημιουργήθηκε από την Google τον Απρίλιο του 2008 και αναπτύσσετε συνεχώς μέχρι και σήμερα.


Με το Google App Engine μπορεί κάποιος να έχει μια σελίδα με απλό στατικό περιεχόμενο μέχρι και πολύπλοκες εφαρμογές σε πραγματικό χρόνο.

Εμείς σε αυτό το Tutorial θα κατεβάσουμε την πλατφόρμα της python που θα είναι και η γλώσσα προγραμματισμού που θα χρησιμοποιήσουμε.Πρώτα αν δεν έχουμε εγκατεστημένη την Python 2.7.x στον υπολογιστή μας την κατεβάζουμε και την κάνουμε εγκατάσταση απο το παρακάτω URL:
http://www.python.org/getit/
Screenshot_2.jpg
Μετά θα πρέπει να κατεβάσουμε την εφαρμογή απο την σελίδα :
https://developers.google.com/appengine/downloads


Αφού το κατεβάσουμε τρέχουμε το πρόγραμμα της εγκατάστασης στον υπολογιστή μας.
Μέχρι να γίνει η εγκατάσταση του προγράμματος στο PC μας εμείς μπορούμε να κάνουμε την Αίτηση στην Google για το νέο μας Domain.


Πηγαίνουμε στο :
https://appengine.google.com/
... και πληκτρολογούμε το Gmail μας και τον κωδικό μας.
Εδώ μπορεί να μας ζητηθεί ένα τηλέφωνο για επιβεβαίωση την πρώτη φορά.


Μετά θα δούμε την παρακάτω οθόνη όπου θα δώσουμε το επιθυμητό μας όνομα διεύθυνσης και έναν τίτλο για την εφαρμογή μας.

Στο κάτω μέρος αποδεχόμαστε τους όρους και προχωράμε.
Μετα βλέπουμε την παρακάτω οθόνη και πατάμε το "View the dashboard"

Στην συνέχεια είμαστε ήδη στο περιβάλλον διαχείρισης της πλατφόρμας.

Το μόνο που μένει πριν ξαναρθούμε εδώ είναι το να δημιουργήσουμε στο PC μας την εφαρμογή που θα ανεβάσουμε.
Ευτυχώς το πρόγραμμα που έχουμε εγκαταστήσει στον υπολογιστή μας έχει μια Demo εφαρμογή για να δούμε την βασική λειτουργία της.
Τρέχουμε λοιπόν στον υπολογιστή μας το πρόγραμμα του Google App Engine και θα δουμε κατι παρόμοιο με την παρακάτω εικόνα.Εδώ επιλέγουμε HELP > Demos > Python > GuestBook

Αυτόματα δημιουργείται η εφαρμογή στον αρχικό πίνακα του προγράμματος.
Αφού την επιλέξουμε πατάμε το πράσινο κουμπί RUN και περιμένουμε λιγη ώρα μέχρι να τρέξει.
Κατόπιν πατάμε το κουμπί Browser και μας ανοίγει μια σελίδα οπως η παρακάτω :Αυτήν την Demo εφαρμογή την βρίσκουμε στο φάκελο που γράφει δίπλα της και μπορούμε να την επεξεργαστούμε στον υπολογιστή μας κάνοντας όσες αλλαγές θέλουμε.


Μετά πατάμε το κουμπάκι Edit και στο πρώτη γραμμή βάζουμε το όνομα του Application που δώσαμε ως Domain στο Google App Engine.
Σε αυτό το σρχείο (app.yaml) κάνουμε γενικά όλα τα settings της εφαρμογής μας.
Screenshot_10.jpg
Όταν πλέον είμαστε έτοιμοι μπορούμε να την ανεβάσουμε στον Server πατώντας το Μπλέ κουμπάκι του UpLoad.Δίνουμε το Email και τον κωδικό μας και το ανεβάζουμε.

Μια σειρά απο μηνύματα θα ακολουθήσουν στην συνεχεια στην κονσόλα που θα ανοίξει και να όλα έχουν πάει καλά η εφαρμογή σας είναι έτοιμη.

Πηγαίνετε στην διεύθυνση σας και .appspot.com και θα πρέπει να δείτε την νεα σας σελίδα On-Line !

Πρίν κλείσουμε θα πρέπει να πούμε ότι μπορείτε μέσα από τα settings της διαχείρισής του Google App Engine απο το On-Line Dashboard μπορείτε να συν των άλλων να ορίσετε ενα δικό σας όνομα ιστοχώρου (Domain Name) αν διαθέτετε.
Επίσης να τονίσουμε ότι οι ταχύτητες της σελίδας σας θα είναι πάρα πολύ καλές διότι βρίσκετε κάτω από την ομπρέλα της google.


To free πακέτο μπορεί να εξυπηρετήσει εως και 10 εκατομμύρια χρήστες τον μήνα που είναι υπέρ αρκετοί.
Το όριο των εφαρμογών είναι μέχρι 10 ανά EMail.
Και το καλύτερο είναι οτί η σελίδα σας μπορεί και χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο SSL έτσι ώστε να μπορείτε να παρέχετε απολύτως ασφαλές εφαρμογές μέσω του https !

Καλά UpLoads !


Joomla SEF URLs by Artio