Αυτό το άρθρο αποτελεί το δεύτερο μέρος της σειράς "Πως θα δημιουργήσετε ένα AutoBlog ,Δωρεάν". Μπορείτε όμως να βρείτε πολλές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την υπηρεσία Yahoo! Pipes οι οποίες είναι χρήσιμες σε αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με την διαχείριση συνδέσμων Ροής Δεδομένων τα γνωστά RSS.

Οι ροές δεδομένων είναι άλλη μια χρήσιμη λειτουργία του web και μας επιτρέπουν να αντλούμε ή να παρακολουθούμε δεδομένα σε real time από κάποια ιστοσελίδα. Οι μορφοποίηση τους δεν είναι προσανατολισμένη στο να "αρέσει στο μάτι" καθώς απευθύνετε κυρίως σε μηχανές και όχι άμεσα σε ανθρώπους.

Η ποιο γνωστή υπηρεσία που ασχολείτο με τα RSS ήταν η google reader η οποία πρόσφατα διέκοψε δυστυχώς τη λειτουργία της.

Παρόλα αυτά από της 7 Φεβρουαρίου του 2007 ξεκίνησε σε beta στάδιο μια υπηρεσία η οποία δεν είναι και τόσο γνωστή. Πρόκειται για τo Yahoo! Pipes ένα δίκτυο που λειτουργεί 24 ώρες το 24ώρο και "ανακατεύει", ταξινομεί, συνδέει, ξεχωρίζει (και πολλά άλλα) τα RSS feeds.

Με τα Pipes αυτά δηλαδή μπορείς με μεγάλη ευκολία να πάρει δύο ή παραπάνω RSS feeds και να τα ενώσεις σε ένα !! Και δεν φτάνει μόνο μέχρι εκεί αφού μπορείς να χρησιμοποιήσεις λέξεις κλειδιά ως φίλτρα και να τα χωρίσεις σε κατηγορίες. Αν θέλεις πάλη μπορείς να πάρεις μόνον τις εικόνες ή μόνο τα κείμενα από ένα feed.

Οι λειτουργίες του Yahoo! PIpes είναι πάρα πολλές και δεν προλαβαίνουμε να τις παρουσιάσουμε όλες . Θα δούμε μόνον αυτές που μας ενδιαφέρουν για το δικό μας σχέδιο, το να πάρουμε τις ροές δεδομένων από μερικά Ελληνικά sites , να τις φιλτράρουμε εάν χρειαστεί και να τις ενώσουμε σε ένα τελικό feed.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να πούμε ότι αυτές οι λειτουργίες γίνονται μέσω ενός ευχάριστου και εύκολου στην εκμάθηση του γραφικό περιβάλλον, ενώ μπορούμε να τις μοιραστούμε με άλλους χρήστες που και αυτοί με την σειρά τους μπορούν να τις κοινοποιήσουν και να τις μετατρέψουν με ασφάλεια.

Ξεκινώντας λοιπόν πρέπει να έχουμε φυσικά έναν λογαριασμό στην Yahoo! (ή google, facebook) προκειμένου να γραφτούμε στην υπηρεσία. Η αρχική σελίδα της οποίας είναι το :

http://pipes.yahoo.com/pipes/

Η αρχική εικόνα μοιάζει κάπως έτσι :

Μπορούμε να πατήσουμε απευθείας στο create pipe αλλά προτείνω να κάνουμε ένα sign in διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε την διαδικασία. Κατόπιν πατάμε το create pipe και βλέπουμε αυτήν την οθόνη :

Αριστερά είναι οι λειτουργίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ενώ πάνω δεξιά είναι το save μας. Οι λειτουργίες είναι σε μορφή modules και τις κάνουμε πολύ εύκολα drag n drop στην επιφάνεια διαχείρισης που έχουμε δίπλα !

Πριν αρχίσουμε θα πρέπει να έχουμε κάνει μια μικρή έρευνα για τα feeds που θα χρησιμοποιήσουμε, εγώ επέλεξα τα παρακάτω feeds για το Tutorial μας:

  • http://feeds.feedburner.com/blogspot/oCRMd
  • http://fimotro.blogspot.com/feeds/posts/default
  • http://apokalipseto.blogspot.com/feeds/posts/default

Εσείς φυσικά μπορείτε να βρείτε όποια άλλα θέλετε . Ο μόνος περιορισμός για την ευκολία του οδηγού μας είναι ότι πρέπει τα feeds να είναι πλήρες και να μην έχουν μόνο το εισαγωγικό κείμενο. Υπάρχει φυσικά τρόπος και για το αντίθετο αλλά θα τον αναλύσουμε αργότερα.

Τραβάμε και σέρνουμε τρία modules, fetch feed και πληκτρολογούμε το URL στο αντίστοιχο πεδίο. Κάτω από κάθε module υπάρχει ένα κυκλάκι , και από εκεί αν το πατήσουμε τραβάμε το εικονικό καλώδιο της εξόδου του feed .

Πριν το κάνουμε αυτό όμως θέλουμε ένα διάρθρομα που να μας κάνει τις μίξεις ( ενοποιήσεις ) των συνδέσμων ροής έτσι επιλέγουμε και τραβάμε στην επιφάνεια μια μονάδα UNION που θα την βρούμε στην κατηγορία OPERATORS. Το τελευταίο έχει τέσσερα κυκλάκια στην επάνω πλευρά που είναι οι είσοδοι και ένα κάτω που είναι η μοναδική έξοδος τα συνδέουμε λοιπόν όλα μαζί και έχουμε το παρακάτω σχεδιάγραμμα :

Οταν πατήσουμε πάνω στο Pipe Output θα δούμε από κάτω τους τίλους των μιξαρισμένων ποια RSS !

Μπορούμε αν θέλουμε να πατήσουμε τα βελάκια από δίπλα και θα αναπτυχθούν όλα τα δεδομένα του κάθε RSS Feed, έτσι μπορούμε να δούμε τα στοιχεία που το απαρτίζουν αλλά ας μην μπλέξουμε τώρα με αυτό και κάνουμε το tutorial πολυπλοκότερο.

Πριν τελειώσουμε και αυτό το μέρος της σειράς θα πατήσουμε πάνω δεξιά το save δίνοντας ένα όνομα στο mashup μας .Για να δούμε ολοκληρωμένο το αποτέλεσμα θα πάμε στον κεντρικό πίνακα έλεγχου πατώντας το logo PIPES πάνω αριστερά. Από εκεί πατάμε το όνομα που έχουμε δώσει, βλέπουμε και θαυμάζουμε το feed μας εν δράση πια !

Εκεί επίσης μπορούμε να αλλάξουμε κάτι αν χρειαστεί πατώντας το edit αλλά για τώρα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το URL link του νέου και ολοκληρωμένου πια feed από τα 3 blogs που επιλέξαμε για τον οδηγό μας το URL που θα χρησιμοποιήσουμε στο επόμενο μέρος είναι το εξής :

http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?_id=63f3f6f6183f1e22afbfbb9867bce890&_render=rss

Πριν κλείσουμε θα πω ότι θα αναφερθούμε εκτενέστερα στο Yahoo Pipes άλλα tutorials . οι δυνατότητες του είναι πραγματικά πολλές , αρκεί να δούμε πόσες πολλές μοντούλες υπάρχουν και με πόσα πεδία !

Το Yahoo! Pipes είναι μια παλιά υπηρεσία και ειδικά στην χώρα μας είναι σχεδόν άγνωστη . Ποτέ όμως δεν είναι αργά. Ο κόσμος του internet είναι απέραντος και εξερευνώντας τον μπορεί κάποιος να βρει όμορφο πράματα.

Happy coding !

ΤοΤρίτο μέρος του TUTORIAL θα το βρείτε εδώ


Joomla SEF URLs by Artio