Σε αυτή την σειρά άρθρων θα μάθουμε μια πανέμορφη και δημιουργική γλώσσα προγραμματισμού την ActionScript 3.0 την γλώσσα του Flash !
Δεν θα πω ότι είναι μια εύκολη γλώσσα αλλά ούτε και δύσκολη αρκεί να κατανοήσεις κάποια βασικά και θεμελιώδες στοιχεία της. Τότε μπορείς πολύ εύκολα να ξεκινήσεις φτιάχνοντας γρήγορα μικρά παιχνιδάκια και εφαρμογές.
Ναι αυτό είναι το μεγάλο της αβαντάζ ότι δημιουργείς εύκολα όμορφα πράματα αρκεί να έχεις λίγο φαντασία, υπομονή και μεράκι !
Με την γλώσσα του flash μπορεί κάποιος να δημιουργήσει παιχνίδια όπως το 99% αυτών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο καθώς είναι η κατ' εξοχήν γλώσσα φτιαγμένη για αυτό.
Αν πάλι δεν σου αρέσουν τα παιχνίδια σκέψου τα flash banners που υπάρχουν στο ίντερνετ που και αυτά επίσης είναι φτιαγμένα (τα περισσότερα και τα καλύτερα) με flash.
Μια άλλη εφαρμογή της γλώσσας αυτής είναι τα animations που φτιάχνονται μέσω της actionscript 3.0 και επίσης είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτά που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία 15 χρόνια. Εμείς στην σειρά μας αυτήν θα περιορίσουμε τα animations στο πλαίσιο των παιχνιδιών.
Θα μιλήσουμε και θα μάθουμε κυρίως για εφαρμογές 2 διαστάσεων (2D) αν και με το flash μπορείς να παίξεις και στον χώρο των 3D.
Πολλοί είναι αυτοί που θα σας πούνε όταν προσπαθήσετε να τους εξηγήσετε ότι μαθαίνετε actionscript οτι είναι μια νεκρή γλώσσα. Αυτό δεν είναι αλήθεια και είναι μια φήμη που άρχισε να κυκλοφορεί περίπου στο 2010 όταν η Html 5 έδειξε ότι θα πάρει την θέση της και ταυτόχρονα υπήρξε μια ανακοίνωση από την adobe, την εταιρία που διαχειρίζεται τα δικαιώματα της, ότι δεν θα υπάρξει το flash στις νέες συσκευές κινητών τηλεφώνων Android και iPhone.
Ο μύθος αυτός καταρρίφθηκε όταν η adobe παρουσίασε την πλατφόρμα του Adobe Air που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια βελτιωμένη μηχανή που παίζει με την ίδια ακριβώς γλώσσα την actionscript 3.0 και φυσικά είναι συμβατό με όλες τις κινητές , σταθερές και τάμπλετ μηχανές. Η πολλά υποσχόμενη html 5 από την άλλη μεριά είναι μια πολύ καλή γλώσσα για να φτιάξει κάποιος μια σελίδα στο ίντερνετ αλλά οι δυνατότητες της πάνω στο gaming application είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο.
Για την actionscript από την άλλη μεριά οι βιβλιοθήκες και οι μηχανές που υπάρχουν είναι απίστευτα πολλές και συνεχώς δημιουργούνται νέες.
Σε αυτήν την σειρά θα ξεκινήσουμε από τα βασικά όπως για παράδειγμα το πως θα στίσουμε το περιβάλλον εργασίας μας και κατόπιν θα προχωρήσουμε γρήγορα στο πως θα φτιάξουμε το πρώτο μας παιχνίδι. Οι τεχνολογίες που θα χρησιμοποιήσουμε είναι όλες open source και δεν θα χρειαστεί να δώσουμε κάποια λεφτά.
Καλώς ήρθατε στο μαγικό κόσμο του flash.

Joomla SEF URLs by Artio