Αυτό το άρθρο που έχει συμβολικό και συναισθηματικό χαρακτήρα. Πρόκειται για μια προσπάθεια του συγγραφέα να αποδώσει ένα φόρο τιμής στα πρώτα εργαλεία που χρησιμοποίησε αλλά και παράλληλα να θυμίσει νοσταλγικές στιγμές της εποχής που άρχισε να γίνεται ευρέως προσιτό το Home Computing.

Υπήρξε μια εποχή πολύ πριν το internet που οι περισσότεροι πιτσιρκάδες home developers περιμέναμε με ανυπομονησία καθε μήνα να φτάσει στο περίπτερο το αγαπημένο μας περιοδικό για να το στραγγίσουμε μέσα σε λίγες μέρες διπλοδιαβάζοντας μέχρι και την τελευταία σελίδα. Ακόμα και οι διαφημίσεις παρείχανε γνώση.

Αναφέρομαι προσωπικά στην χρονιά του 1985 που είχα πια αυτό που ονειρευόμουν χρόνια . Έναν Επιτραπέζιο Προσωπικό Υπολογιστή. Σίγουρα για πολλούς που διαβάζουν αυτό το άρθρο αυτή την χρονιά μπορεί να είχαν κλείσει ήδη πέντε χρόνια ή και παραπάνω με τον δικό τους υπολογιστή καθώς το "μπαμ" ξεκίνησε στις αρχές τις δεκαετίας του '80. Το ποιο σίγουρο όμως όσο περνάν τα χρόνια είναι ότι οι εποχές αυτές για κάποιους θεωρείτε ως προϊστορία.

Στις low badget κατηγορίες υπήρχε ένας βασιλιάς , ένας πρίγκιπας και ένας ιππότης. Ο βασιλιάς άκουγε στο όνομα Spectrum ο πρίγκιπας λεγόταν Amstrad και ο ιππότης Commodore . Όλοι τους είχαν προφορτωμένη από μια έκδοση της B.A.S.I.C. στην μνήμη ROM που συνήθως έφτανε τα 32 Kb ! Η RAM τους δε, ξεκινούσε από 64 kb και έφτανε στα 128 kb !

Ο βασιλιάς Spectrum ηταν δημιούργημα ενός φιλόδοξου εφευρέτη τουsir Sinclair (Clive Marles Sinclair) η δημοφιλέστερη έκδοση του οποίου ήταν o ΖΧ Spectrum που είχε ως παρατσούκλι, Το Κουτί Με με τις Γομολάστιχες διότι τα πλήκτρα του ήταν απο μαλακό καουτσούκ. Η οθόνη του όπως και των περισσοτέρων οικιακών υπολογιστών εκείνη την εποχή ήταν η τηλεόραση ! Ενώ η μονάδα αποθήκευσης ήταν ... ένα απλό κασετόφωνο.

Ο Commodore ήταν ένα δυνατό εργαλείο για ψαγμένους και ήταν ο πρόγονος της Amiga.

Εγώ είχα την τιμή να έχω τον Amstrad CPC 464. Η συγκεκριμένη εταιρία μεσουρανούσε την δεκαετία το '80 κυρίως στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο αγαπημένος μου, CPC 464 ήταν το ποιο low badget "εργαλείο" της Amstrad. Eρχότανε σε δύο εκδόσεις με μονόχρωμο ή έγχρωμο monitor και κάθε μια είχε ενσωματωμένο το κασετόφωνο. Η πολιτική της Amstrad ήταν να δίνει πάντα το monitor και μια μονάδα αποθήκευσης ενώ κρατούσε πολύ χαμηλά το κόστος. Ο CPC 464 (Color Personal Computer) μου στοίχισε για αγορά περίπου 65,000 δρχ. και πολύ κόπο δουλειάς τα καλοκαίρια για να τον αποκτήσω. Τα μεγαλύτερα αδελφάκια του ήταν ο CPC 664 ο οποίος συνοδευόταν από δισκέτα και ο CPC 6128 ο "μεγάλος" με δισκέτα και αυτός και μνήμη RAM στα 128 kb !

Οι περισσότερες εφαρμογές που υπήρχαν τότε ήταν φυσικά παιχνίδια με κλειδωμα και κώδικα σε γλώσσα μηχανής.

Τότε δειλά - δειλά κάνανε την εμφάνιση τους και οι πρώτοι crackers και hackers που σπάζανε τα παιχνίδια για να τα αντιγράψουν και να φυτέψουν με τις εντολές Peek και Poke άπειρες ζωές και καλούδια σε αυτά.

Οι πιτσιρικάδες σαν και μένα δεν είχαμε πολλές επιλογές στο που θα βρούμε αυτά τα hacks και όπως προανέφερα η μοναδική και κύρια πηγή ήταν τα περιοδικά.

Το περιοδικό που μεσουρανούσε τότε στο χώρο ήταν το PIXEL . Μέσα σε αυτό υπήρχαν μερικές μόνο σελίδες με κώδικα για κάθε υπολογιστή ξεχωριστά. Αν και οι BASIC που χρησιμοποιούσαν έμοιαζε πολύ , δυστυχώς δεν ήταν συμβατή μεταξύ τους, Όλοι οι υπολογιστές είχαν την δικιά τους έκδοση και γινόταν αλαλούμ.

Τα περιοδικά την δεκαετία του ογδόντα ήταν τα περισσότερα κακοτυπωμένα. Οι σελίδες με τον κώδικα είχαν πολύ μικρά γραμματάκια που έπρεπε να διαβάσουμε για να τα αντιγράψουμε στο PC μας. Τα syntax errors ήταν ατελείωτα αλλά ήταν και αυτά που μας μάθανε προγραμματισμό διότι πολλές φορές έπρεπε να βρεις μόνος την άκρη, βάζοντας το μυαλό σου να δουλέψει.

Τα χρόνια περάσανε ηρθε το internet και τα συστήματα μας ωριμάσανε , μαζί με αυτά και εμεις. Όλες εκείνες οι νοσταλγικές στιγμές σίγουρα όμως έχουν χαραχτεί στο μυαλό και την καρδιά μας.

Κλείνοντας παραθέτω ένα link που οδηγεί σε έναν εικονικό CPC Amstrad computer όπου μπορείτε να παίξετε με την locomotive basic του ή να φορτώσετε κάποιο παιχνίδι της εποχής.

http://www.cpcbox.com/

Joomla SEF URLs by Artio